Tuesday, August 13, 2013

ញាំ​ក្រអៅឈូក​សាច់ជ្រូក​បង្គា​​ស្រស់​តាម​រូបមន្ត​បែប​វៀតណាម

130813_22c
ញាំ​ក្រអៅ​ឈូកជាមួយ​​​​សាច់ជ្រូក​និង​បង្គាស្រស់​​​មាន​រសជាតិ​ស្រាល​ស្រទន់​។

ភ្នំពេញ : នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា ក្រអៅឈូក​ត្រូវ​បាន​ចាត់​ចូល​ជា​ប្រភេទ​រុក្ខជាតិ​ដ៏​ពេញនិយម​មួយ​ក្នុង​ការ ​ចម្អិន​ម្ហូប​នៅ​ផ្ទះបាយ​មិន​ថា ឆា ញាំ ស្ងោរ ឬ​ក៏​ធ្វើ​ជ្រក់​នោះ​ទេ​។ យ៉ាង​ណា​មិញ រុក្ខជាតិ​នេះ​មាន​តម្លៃ​ប្រែប្រួល​ទៅ​តាម​រដូវកាល​ទឹក​ឡើង ឬ​ស្រក​ដោយ​ជួនកាល​តម្លៃ​របស់​វា​អាច​ឡើង​ដល់​១​ពាន់​រៀល​ឯណោះ​ក្នុង​មួយ​ ដើម​ប្រវែង​មិន​ដល់​កន្លះម៉ែត្រ​។

ដូច​គ្នា​នេះ​ដែរ ប្រជាជន​អាស៊ី​ដទៃ​ទៀត​ក៏​និយម​ទទួលទាន​ក្រអៅឈូក​ដែរ​។
ញាំ​ក្រអៅឈូក​ជាមួយ​សាច់​ជ្រូកស្ងោរ​និង​បង្គាសមុទ្រ​ស្រុះ​ដែល​ភាសា​ វៀតណាម​ហៅថា Goi Ngo Sen គឺជា​មុខម្ហូប​ដែល​ល្អ​សម្រាប់​បញ្ចុះ​សីតុណ្ហភាព​រាងកាយ​នៅ​រដូវក្ដៅ​។
គ្រឿងផ្សំ​រួមមាន ក្រអៅឈូក ត្រសក់ ជីរ​គ្រប់មុខ ខ្ទឹមបារាំង សណ្ដែកដី​លីង ខ្ទឹម​ក្រហម សាច់ជ្រូក បង្គាស្រស់ ទឹកត្រី ទឹកខ្មេះ អំបិល ស្ករស និង​ម្សៅស៊ុប​។
ក្រអៅឈូក​ត្រូវ​យក​ទៅ​កាត់​ជា​កង់​ៗ​ប្រមាណ​២​ថ្នាំងដៃ​រួច​ត្បាល់​យក​ សរសៃ​ឆ្មា​តូច​ៗ​ឲ្យ​ស្អាត​។ ខ្ទឹម​បារាំង និង​ត្រសក់​ត្រូវ​ហាន់​ជា​សរសៃ​ស្ដើង​ៗ​។ ជី​ត្រូវ​បេះ​យក​ស្លឹក​ល្អ​ៗ​ទុក​។ សាច់ជ្រូក​សាច់សុទ្ធ ឬ​សាច់បីជាន់​ត្រូវ​ស្ងោរ​ឲ្យ​ឆ្អិន​ដោយ​ដាក់​អំបិល​មួយ​ចឹប​ក្នុង​ទឹក​។ បង្គា​ត្រូវ​ស្រុះ​មួយ​ភ្លែត​រួច​បក​សម្បក​ចេញ​ឲ្យ​ស្អាត​។ ខ្ទឹម​ក្រហម​ត្រូវ​បំពង​ឲ្យ​ឡើង​ឈ្ងុយ​។
បន្លែ​ក្រអៅឈូក ត្រសក់ ជីរ​គ្រប់មុខ និង​ខ្ទឹមបារាំង​ត្រូវ​យក​ទៅ​ញាំ​ច្របល់​ចូល​គ្នា​ក្នុង​ចានគោម​រួច​សឹម​ ស្រោច​ទឹកត្រី អំបិល ស្ករស និង​ម្សៅស៊ុប​បន្តិច​ចូល​។ បរិមាណ​តិច​ឬ​ច្រើន​នៃ​ការ​ដាក់​គ្រឿងផ្សំ​រសជាតិ​គឺ​អាស្រ័យ​លើ​ចំណង់ចំណូល ​ចិត្ត​របស់​អ្នក​ទេ​។ បន្ទាប់​មក​អ្នក​អាច​ដួស​ញាំ​បន្លែ​នោះ​ដាក់ចាន រួច​រៀប​បន្ទះ​សាច់ជ្រូក និង​បង្គា​ពី​លើ​។ ចុង​ក្រោយ​ត្រូវ​រោយ​សណ្ដែកដីលីង និង​ខ្ទឹម​ក្រហម រួច​ចាក់​ទឹកខ្មេះ​ពី​លើ​បន្តិច​ជា​ការ​ស្រេច​។
អ្នក​ដែល​ចូលចិត្ត​ក្លិន​ជីរ​វ៉ាន់ស៊ុយ ក៏​អាច​បន្ថែម​វា​ពី​លើ​ញ៉ាំ​បន្លែ​នេះ​បាន​ដែរ​។
ជាទូទៅ​នៅ​វៀតណាម​ញាំ​ក្រអៅឈូក​បែប​នេះ​អាច​ត្រូវ​បាន​គេ​ទទួលទាន​ក្លែម​ជាមួយ​នំ​បំពង​ខ្លាញ់​ស្រួយ​ៗ​៕ប្រភពីៈ​ Phnom Penh Post


No comments:

Post a Comment